Školske zadruge | JU Osnovna škola “Petar Petrović Njegoš” Busnovi

Image

JU Osnovna škola “Petar Petrović Njegoš” Busnovi

Školsko zadrugarstvo

Školska zadruga “Maštovnjaci”

Naš početak

U ovoj školskoj godini smo pozvani da po prvi put učestvujemo u projektu “Zadrugarstvo u školama”.
Nismo bili upućeni u to kako zadruge funkcionišu, ali smo imali želju za učešćem.
Takođe, nismo imali ideju kakvu vrstu zadruge možemo osnovati, a onda smo se dosjetili ono što je mnogim učenicima u našoj školi zajedničko je posjedovanje mašte i kreativnosti.
Na polju kulture smo do sada postizali zapažene rezultate (učešće u predstavama, likovnim i literarnim kokursima...) te je logičan slijed bio osnivanje kulturne zadruge.
Dana 31.01.2018. godine smo osnovali kulturnu zadrugu kojoj smo dali simboličan naziv “Maštovnjaci”. Zadruzi je pristupilo 29 članova, učenika predmetne nastave.
Uz pomoć nastavnice likovne kulture smo osmislili naš logotip. On predstavlja kombinaciju simbola dramske umjetnosti (nasmijana maska i maska sa tužnim izrazom lica), pera, stranice knjige i naziva naše zadruge. Ovo je nagovijestilo naše buduće aktivnosti i polje djelovanja.....
Logo:


Slike sa prvog sastanka zadrugara:
Na prvom sastanku Skupštine smo svi dobili važne i odgovorne uloge.
Glasanjem smo izabrali predsjednika, Upravni odbor, blagajnike, sekretare, a dogovoreno je da naš rad nadgledaju revizori.
Ispred svakog navedenog organa upravljanja izabran je po jedan zapisničar koji je dobio svesku u koju se uredno bilježi svaka promjena vezana za njegovu oblast djelovanja.
Ove uloge su nam se svidjele i dale su nam osjećaj odgovornosti.
Radi ostvarivanja lakše komunikacije, razmjene ideja i fotografija, napravili smo tajnu facebook grupu kojoj su se priključili isključivo članovi zadruge.


Prvobitni plan bio je da osnovu zadruge čini DRAMSKA SEKCIJA koja uspješno postoji u školi dugi niz godina. Naši talentovani učenici glumci su počeli sa pripremom komedije “Princ bez miraza”. Osnovna ideja je bila izvođenje predstave pred publikom koja bi platila ulaznicu i na taj način bi zadruga ostvarila prihod.
Vrijedno smo pripremali predstavu. Redovno smo održavali probe......
....izrađivali smo kostime i scenografiju:


Scenografija:

Međutim, nove ideje, zadaci i ciljevi su nam spontano dolazili. Pozvani smo da učestvujemo na Festivalu omladinskog filma u Trentu, u Italiji. Odazvali smo se i snimili film pod nazivom “La lezzione” (ital. lekcija) koji se bavi temom zaštite životne sredine.
Uprkos teškim uslovima (snijeg i neočekivano niske temperature za mjesec mart) smo snimili film i pritom smo se dobro zabavili.
Međutim, tu se nismo zaustavili. Naša kreativnost je tražila dodatni način izražavanja te smo odlučili da, u okviru zadruge, pokrenemo i školski časopis pod nazivom “Njegoš”.
Željeli smo da u časopisu obuhvatimo najbitnije segmente rada škole, otkrijemo čitaocima kako je škola nekada funkcioncisala, napišemo poneku zanimljivost o našoj mjesnoj zajednici, ali i da objavimo literarne radove naših talentovanih učenika.


U želji da predstavimo lokalnoj zajednici rad naše zadruge, dana 20.04. 2018. godine, u Društvenom domu u Busnovima smo organizovali manifestaciju pod nazivom “Veče zadrugarstva”.

Tada je premijerno pred publikom izvedena predstava i prikazan film.....

Takođe, ovom prilikom se naš časopis prvenac našao u prodaji. Cijena koju smo odredili je 2 KM.


Publika je bila mnogobrojna što nam je pojačalo tremu, ali nam je istovremeno bilo drago što su tu sa nama naši roditelji, prijatelji i nastavnici.

Pored nas, trud u organizovanju Večeri zadrugarstva su uložili i naši vrijedni mame, tate i bake.
Naime, zamolili smo ih da pripreme hranu kojom smo se, po završetku programa, naši gosti i mi počastili te na taj način nastavili druženje.


Prvobitnu ideju o naplaćivanju ulaza smo odbacili.
Umjesto toga smo na nekoliko mjesta u i ispred sale postavili kutije u koje su gosti ubacivali dobrovoljni prilog kojim su podržali rad zadruge.
Po završetku Večeri zadrugarstva, naši blagajnici, praćeni budnim okom revizora, su otvorili kutije i prebrojali novac u njima te su ga dodali prihodima ostvarenim od prodaje časopisa.


Uslijedio je sastanak Skupštine na kojem smo donijeli odluku kako da usmjerimo novac.
Odlučili smo da trećinu ostavimo u školski sef gdje će čekati sljedeću školsku godinu i novu zadrugu......
...trećina je bila rezervisana za humanitarne svrhe.
Shvatili smo da ne moramo ići daleko da bismo nekome pomogli jer u našem selu postoje ljudi koji teško žive.
Zato smo odlučili da pomognemo usamljenoj starici iz sela koja je u teškoj materijalnoj situaciji. Izabrali smo članove zadruge koji su otišli u kupovinu i nabavili su osnovna sredstva za život, a potom i članove koji su pomoć odnijeli starici.


Trećinom novca smo mi odlučili da se počastimo.
Kupili smo slatkiše, grickalice i sokove koji su namijenjeni za zabavu povodom posljednjeg dana nastave u ovoj školskoj godini.


Ovo je bilo novo i zanimljivo iskustvo. Razvili smo sopstvene talente, naučili da međusobno sarađujemo, komuniciramo i dogovaramo se. Naposljetku smo dobili priliku da nekome pomognemo, ali i da se sami počastimo.