Školske zadruge | JU Osnovna škola “Jovan Dučić” Lamovita

Image

JU Osnovna škola “Jovan Dučić” Lamovita

Školsko zadrugarstvo

ŠKOLSKA ZADRUGA „MASLAČAK“

Na prvom sastanku izabrani članovi zadruge su dali prijedloge za naziv i logo zadruge. Bilo je nekoliko prijedloga, ali svima je zapao naziv „Maslačak“. Iz razloga što je jako hranjiva biljka i koristi se dosta u medicinske svrhe i iz tog razloga nas asocira na pomaganje i humanost.
Za logo zadruge smo takođe imali nekoliko prijedloga naših vrijednih učenika, ali članovi su glasanjem odlučili da to bude rad Maje Grabovice, učenice devetog razreda. Upravo nas ovaj logo asocira na radost, zajedništvo, rad i humanost. Pored logo-a uz pomoć našeh drugara Nikole izradili smo i pečat zadruge. Imamo u cilju izraditi i web sajt naše zadruge.
LOGO NAŠE ZADRUGE:


NAŠA ŠKOLA I OSNIVANJE ŠKOLSKE ZADRUGE

Naša škola se zove „Jovan Dučić“ i nalazi se u mjestu Lamovita, između grada Banja Luke i grada Prijedora. Trenutno, ovu školu pohađa 152 učenika. Prioritet škole su sami učenici i škola kao vaspitno – obrazovna ustanova ima i cilj i obavezu da se prava učenika poštuju i sprovode na pravi način.
Udruženje „Program Prijedor“ iz Trenta realizuje u Prijedoru već drugu godinu uz finansijsku podršku Grada Trenta osnivanje i realizaciju školskih zadruga u školama, gdje je i naša škola uzela učešće i pokrenula zadrugu u školi pod nazivom „Maslačak“.

OSNIVANJE ZARUGE

2. februara 2018.godine u našoj školi osnovana je prva školska zadruga koju smo nazvali „Maslačak“. U školskoj zadruzi učestvuju svi učenici naše škole, a ovaj put smo se odlučili da aktivni članovi budu učenici od 6. do 9.razreda. Osnivač zadruge je nastavnik Mićo Grahovac, a sama zadruga se sastoji od Uprave i Nadzornog Odbora. Za predsjednika zadruge učenici su izabrali Božanu Vujković, učenicu 9.razreda. Zadruga broji trideset aktivnih članova, kao i sekretara i blagajnika zadruge.

ČLANOVI ZADRUGE:

AKTIVNOSTI ZADRUGE „ MASLAČAK“

Na drugom sastanku dogovorili smo se da pokrenemo prvi projekat pod nazivom „Pomoć drugu“. Dogovor je bio da za 8.mart (dan žena), organizujemo prodajnu izložbu za učenike, nastavnike i roditelje. Radove za prodajnu izložbu su izradili sami učenici naše škole i aktivni članovi zadruge.
Članarina zadruge iznosi 1 km po članu na godišnjem nivou i samim tim smo imali budzet od 30 km u kasi. Iz budzeta smo utrošili sredstva za kupovinu potrebnog materijala za izradu radova.
U izradi radova pomagali su nam učitelji i nastavnici. Učenici su vrijedno radili da bi sve pripremili na vrijeme. Radovi su se pravili od ukrasnog papira, kartona, plastike itd.
Cilj ove aktivnosti je bio da pomognemo drugarici Milici, koja je nažalost ostala bez oca i novac joj je bio potreban za jednodnevni izlet kao i za džeparac.
Tokom ove aktivnosti učenici i članovi zadruge su pokazali da su veoma humani što je i značaj naše zadruge.
Prikazaćemo Vam samo jedan dio aktivnosti tokom ovog projekta zadruge.
Prva faza je bila izrada radova, a zatim smo formirali cijene i stavili naljepnice.
Ukrasno cvijeće od papira:


Čestitke u bojama


Radovi od plastike


Radovi od stakla


PRIPREMA PRODAJNOG ŠTANDA

Nakon što smo skupili odredjeni broj radova za izložbu, odučili smo napraviti prodajni štand u hodniku škole. Članovi zadruge su bili zaduženi za izradu panoa na natpisima, kao i postavljanjem i ukrašavanjem stolova za prodaju.
Kada smo sve ukrasili onda smo fino složili sve predmete i postavili cijene. U tome su nam pomogli ostali članovi zadruge.


PREDSJEDNIK I BLAGAJNIK ZADRUGE:


DRUŽENJE NAKON PRODAJNE IZLOŽBE
Nakon uspješne prodajne izložbe koju smo organizovali, odlučili smo se malo opustiti i za naše članove i ostale učenike organizovali smo druženje i ples u školi. Učenici su se opustili i družili, i pored aktivnosti koju su imali tokom ovog projekta cilj nam je bio da se učenici još bolje upoznaju i zabave kroz našu zadrugu.


NAREDNI PROJEKAT

Izložba je protekla jako uspješno. Vrlo brzo se sve prodalo i svi članovi zadruge su bili zadovoljni, a nastavnici i roditelji su bili odusevljeni idejom i realizacijom izložbe. Ukupno zaradjenog novca je bilo 80 km, s tim da smo Milici urucili 50 km za jednodnevni izlet što je bio i cilj ove izložbe. Na kraju možemo zaključiti da smo uspješno realizovali ovu ideju i pomogli našoj drugarici. Za sledeći projekat imamo ideju o izgradnji autobuskog stajališta za naše učenike. Za početak smo sproveli anketu u školi i počećemo uskoro dalji nastavak ovog projekta u nadi da ćemo i ovo uspješno realizovati.